Creierele bărbaților și ale femeilor chiar funcționează diferit, confirmă un nou studiu
Oamenii de știință au demonstrat pentru prima dată diferențe de funcționare între creierele femeilor și ale bărbaților. Această descoperire-cheie arată că sexul influențează semnificativ modul în care oamenii gândesc și se comportă.
Controversa dacă există diferențe reale între creierele bărbaților și femeilor continuă, unii academicieni susținând că societatea – nu biologia – este cea care duce la divergențe.
Cercetătorii de la Universitatea Stanford au demonstrat acum că este posibil să diferențiezi sexele pe baza activității în anumite zone fierbinți ale creierului, scrie Telegraph.go.uk.
Acestea includ „rețeaua implicită”, o zonă a creierului considerată a fi centrul neurologic al „sineului”, important pentru introspecție și accesarea memoriei personale. De asemenea, este implicat sistemul limbic (care reglează emoțiile, memoria și gestionează stimularea sexuală) și striatumul (important pentru formarea obiceiurilor și a recompenselor).
Specialiștii spun că aceste diferențe ar putea influența modul în care bărbații și femeile se percep pe sine, interacțiunile sociale și cum își amintesc experiențele trecute.
„Aceasta este o dovadă foarte puternică că sexul determină structurile creierului în mod semnificativ” a declarat Dr. Vinod Menon, profesor de psihiatrie și științe comportamentale la Stanford. „Rezultatele noastre sugerează că aceste diferențe de activitate cerebrală în regiuni cheie contribuie la variațiile cognitive specifice fiecărui sex.”
El a adăugat, totuși, că sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege complet implicațiile acestor descoperiri.
Știm că hormonii specifici fiecărui sex eliberați de cromozomi influențează creierul, mai ales în dezvoltarea timpurie, la pubertate și în îmbătrânire. Există și diferențe în cum se manifestă femeile și bărbații: femeile tind să aibă abilități mai bune de înțelegere a textelor și scris, precum și memorie pe termen lung, în timp ce bărbații prezintă o conștientizare vizuală și spațială mai dezvoltată și o memorie de lucru mai bună.
Oamenii de știință au întâmpinat probleme în identificarea acestor diferențe la nivelul activității neuronale, structurile cerebrale părând similare la bărbați și femei.
În acest studiu, echipa a folosit inteligență artificială specială care poate analiza cantități imense de date. Modelul a „învățat” din scanări RMN ale creierelor funcționale recunoscând dacă se uită la un creier feminin sau masculin. După un timp, rețeaua neuronală a identificat diferențe subtile ignorate anterior de oameni.
Testată apoi pe 1.500 de scanări, inteligența artificială a putut determina cu o precizie de peste 90% dacă un creier provine de la o femeie sau de la un bărbat.
Descoperirile ar putea deschide calea în lupta împotriva afecțiunilor neurologice și psihiatrice care afectează femeile sau bărbații în mod diferit. Femeile, spre exemplu, sunt mult mai predispuse la depresie clinică, pe când bărbații prezintă riscuri mai mari pentru dependență de substanțe sau dislexie. Zonele evidențiate de studiu sunt deseori asociate cu boli neurologice.
„Identificarea diferențelor de sex consistente și reproductibile la creierele adulte sănătoase este un pas critic spre înțelegerea mai profundă a vulnerabilităților specifice în tulburările psihiatrice și neurologice” a adăugat Dr. Menon.